reklama

Pączki według przepisu pani Eweliny. Palce lizać!

Opublikowano:
Autor:

Pączki według przepisu pani Eweliny. Palce lizać! - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WydarzeniaGotowała obok zwyciężczyni MasterChefa, z jej przepisu korzystała Miss Polski - Ewa Wachowicz, była też na planie Top Chefa. Na swoim koncie ma 300 autorskich kulinarnych receptur i rosnącą listę publikacji w prasie kobiecej. Mowa o kutniance Ewelinie Pędzikowskiej, dla której kuchnia to królestwo. Powstają w nim prawdziwe kulinarne dzieła sztuki! Specjalnie dla nac pani Ewelina podaje przepis na pączki.Ewelina Pędzikowska pochodzi z Kujaw, z Kutnem zaś związana jest od ponad dwóch lat. Do miasta róż przyjechała za miłością swojego życia - mężem Marcinem. I to głównie dla niego gotuje.- Gotowanie to dla mnie forma relaksu, odpoczynku. Lubię gotować, eksperymentować w kuchni, wymyślać nowe przepisy. Przyrządzanie klasycznych potraw w zupełnie nowych odsłonach to dla mnie nie tylko wspaniała zabawa, ale także możliwość odkrywania nowego oblicza kulinarnego świata - mówi pani Ewelina.

A jak to się wszystko zaczęło? Oczywiście od mamy, która nie zamykała kuchnia na kłódkę, lecz pozwalała nastoletniej pani Ewelinie eksperymentować.

- Już od najmłodszych lat pomagałam w kuchni, piekłam ciasta i przyrządzałam sałatki. Głównym obiektem zainteresowania było pieczenie ciast i przyrządzanie deserów, natomiast dania takie jak zupy, mięsa schodziły na drugi plan. Kiedy w moim życiu pojawił się mąż rozpoczęłam przyrządzanie dań głównych i wtedy właśnie cenne okazały się wskazówki i nauki mojej mamy. Do tej pory pamiętam jej zeszyt z przepisami. To taka rodzinna książka kucharska. Drugiej takiej nie ma nikt - dodaje z uśmiechem kutnianka.

Kulinarne wyzwanie najczęściej przed Eweliną Pędzikowską stawia jej mąż.

- Nie tak dawno zobaczył na angielskiej stronie zdjęcie ciasta w kształcie arbuza. Nie podał składników. Przepis musiałam opracować sama. Nie było łatwo, ale udało się, choć pieczenie zajęło mi dwa dni - opowiada kutnianka.

Skoro już przy słodkościach jesteśmy, to podajemy przepis pani Eweliny na pączki. To wersja na bazie serków waniliowych, bez których kutnianka nie wyobraża sobie tłustego czwartku.

Składniki:

250 g serka waniliowego homogenizowanego
1 łyżka cukru pudru
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8g cukru wanilinowego
1 łyżka spirytusu
cukier puder do posypania pączków
olej ok. 1 litr

Wykonanie

1. Jajka zmiksować z cukrami na puch. Dodać serek waniliowy, ciągle miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać spirytus, całość dokładnie wymieszać za pomocą robota.

2. Za pomocą łyżek formować pączusie wielkości orzecha włoskiego
i smażyć na wolnym ogniu i głębokim, rozgrzanym oleju.

3. Usmażone pączusie posypać cukrem pudrem.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo