reklama
reklama

Praktycznie wszędzie fast foody. Wyjątkiem m.in. okolice Kutna. Czy to się zmieni?

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: mat. prasowe KFC

Praktycznie wszędzie fast foody. Wyjątkiem m.in. okolice Kutna. Czy to się zmieni? - Zdjęcie główne

MOP-y pod Kutnem są jednymi z niewielu przy autostradach, które oferują inne menu niż popularne fas foody | foto mat. prasowe KFC

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wydarzenia Wszechobecne punkty różnych sieci fast foodowych stały się przedmiotem niedawnej interpelacji posła z naszego okręgu wyborczego. Paweł Bejda porusza temat restauracji i barów znajdujących się przy autostradach. Okazuje się, że dwa MOP-y w okolicy Kutna są jednymi z niewielu w Polsce, które oferują żywność inną niż popularne hamburgery, kubełki i frytki.
reklama

- Podróżując po Polsce siecią autostrad i dróg ekspresowych, kierowcy coraz bardziej odczuwają brak możliwości skorzystania z wysokiej jakości oferty gastronomicznej, co wiele osób sygnalizuje do mojego biura poselskiego. Oferta gastronomiczna MOP ogranicza się w zdecydowanej większości do międzynarodowych sieci restauracji typu fast food lub oferty dań odgrzewanych na stacjach benzynowych – napisał w swojej interpelacji poseł Paweł Bejda.

Dlaczego prawie same fast foody?

Jego zdaniem na MOP-ach brakuje restauracji oferujących pełnowartościowe posiłki przygotowywane w pełni na miejscu, choćby kuchni polskiej.

W związku z tym Bejda pyta ministerstwo infrastruktury o kilka kwestii:

  • Na ilu MOP w Polsce można znaleźć restauracje niesieciowe, oferujące posiłki przygotowywane w pełni na miejscu?
  • Dlaczego oferta gastronomiczna MOP w Polsce ogranicza się właściwie tylko do restauracji typu fast food?
  • Czy GDDKiA, przygotowując przetargi na dzierżawę MOP, tworzy specjalne warunki do powstawania w tych miejscach restauracji nienastawionych na masowego odbiorcę?
  • Jakie działania planuje się podjąć, aby urozmaicić ofertę gastronomiczną MOP w Polsce o dobre jakościowo, lokalne restauracje?
Resort odpowiadając na pismo posła zaznacza, że w  przypadku  dzierżawy  Miejsc  Obsługi  Podróżnych  (MOP)  kategorii II  i  III  priorytetem  Generalnej  Dyrekcji  Dróg  Krajowych  i  Autostrad  jest  pozyskanie  podmiotu,  który  na warunkach określonych w przetargu uruchomi i będzie prowadził przede wszystkim stację paliw w ciągu drogi ekspresowej lub autostrady.

MOP-y pod Kutnem wyróżniają się na tle Polski

- Podmiotowi takiemu w ramach umowy dzierżawy powierzany jest cały teren  MOP-u. Dzierżawca MOP-u  realizuje  usługi  gastronomiczne  w  ramach  własnej  działalności  lub w oparciu o umowę lub umowy poddzierżawy. Należy zauważyć, że operatorzy stacji paliw na MOP-ach coraz  częściej rozbudowują  koncepty  gastronomiczne  w  ramach  budynków  stacji  poprzez poszerzanie oferty o tradycyjne posiłki restauracyjne – napisał Rafał Weber, sekretarz stanu w ministerstwie infrastruktury.

Niezależnie  od  tego  GDDKiA  ogłasza  przetargi  na  prowadzenie  małej  gastronomi  na  MOP-ach kategorii I, które mają stanowić uzupełnienie oferty dla użytkowników autostrad.

Odpowiadając na pierwsze pytanie Weber zaznacza, że GDDKiA  nie  prowadzi  statystyk  dotyczących  sposobu  przygotowania  posiłków.

Wyłączając  obiekty działające  w  ramach  dużych  sieci  gastronomicznych  bądź  w  ramach  stacji  paliw,  mniejsze  podmioty gastronomiczne  na  MOP-ach  zlokalizowanych  przy  drogach  ekspresowych  i  autostradach  funkcjonująw 9 lokalizacjach:

Autostrada A1:

  • MOP II Krzyżanów Zachód,
  • MOP III Krzyżanów Wschód,
  • MOP II Rowień.
 

Autostrada A4:

  • MOP I  Bagno,
  • MOP I  Mokrzyska,
  • MOP I Chechło,
  • MOP I  Proboszczowice,
  • MOP I Podłęże,
  • MOP I  Zakrzów.
Odnosząc się do drugiego pytania ministerstwo stwierdza, że MOP-y kategorii II i III są  w całości  przekazywane w dzierżawę podmiotom paliwowym. Podmiot paliwowy dokonuje wyboru poddzierżawcy sieci gastronomicznej.

- GDDKiA prowadzi jedynie przetargi na gestora sieci znajdujących się na MOP-ach kategorii I. W celu zachowania transparentności postępowań przetargowych oraz by nie być posądzonym o   faworyzowanie określonej grupy podmiotów GDDKiA określa w dokumentacji przetargowej jedynie warunki techniczne obiektu (liczba miejsc konsumpcyjnych, godziny otwarcia) – odpowiada sekretarz stanu.

Oprócz tego na większości  MOP-ów kategorii II i III funkcjonują bary w budynku stacji paliw, w  których oprócz jedzenia typu fast food serwowana jest pełna gama posiłków.

Jakie plany ma Generalna Dyrekcja?

Odpowiedź na drugie pytanie częściowo pokrywa się się z wcześniejszą odpowiedzią. Weber dodaje jedynie, że GDDKiA tworząc przetargi stara się dotrzeć do jak największej liczby zainteresowanych podmiotów, a brak uszczegółowienia rodzaju wydawanych posiłków ma na celu danie równych szans każdemu podmiotowi.

- GDDKiA planuje zwiększenie liczby  przetargów na obiekty małej gastronomii na terenie MOP I. Zakładane jest, że z   czasem poszerzy to ofertę usług gastronomicznych dostępnych przy drogach. Niemniej jednak należy zauważyć,że GDDKiA nie finansuje budowy i funkcjonowania obiektów gastronomicznych, zatem każda inwestycja gastronomiczna zlokalizowana przy drogach szybkiego ruchu powinna zapewniać odpowiedni stopień rentowności dla potencjalnego dzierżawcy – stwierdza Rafał Weber odpowiadając na ostatnie pytanie zadane przez posła Pawła Bejdę.

Zdaniem ministerstwa to prowadzi, że podejmowane przez GDDKiA działania urozmaicą ofertę gastronomiczną.

- Jednak należy pamiętać, że musi być ona w szczególności dostosowana do współczesnych oczekiwań i potrzeb użytkowników dróg. Mając zatem na uwadze, że drogi ekspresowe i autostrady są inwestycjami liniowymi o charakterze tranzytowym, dostępnymi jedynie przez węzły drogowe, a MOP-y przeznaczone są do obsługi uczestników ruchu okoliczność ta może mieć wpływ na  zachowania i potrzeby podróżnych także w zakresie gastronomicznym oraz decyzje inwestycyjne potencjalnych dzierżawców – kończy sekretarz stanu w resorcie infrastruktury.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama