reklama
reklama

Słuchacze SUTW zdobyli porządną garść wiedzy. Ten wykład zapamiętają na długo

Opublikowano:
Autor:

Słuchacze SUTW zdobyli porządną garść wiedzy. Ten wykład zapamiętają na długo - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
4
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WydarzeniaW ramach cyklu spotkań prozdrowotnych słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku mieli okazję zgłębić temat insulinooporności podczas wykładu lek. med. Doroty Żaczek. Prelekcja podkreśliła znaczenie wczesnej diagnozy, zdrowego stylu życia oraz odpowiednich nawyków żywieniowych przy tej chorobie.
reklama

Wykład o cichym, ale poważnym zagrożeniu

W miniony piątek w ramach cyklu spotkań prozdrowotnych organizowanych przez Danutę Szubską, słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku mieli okazję wysłuchać wykładu lek. med. Doroty Żaczek pt. „Insulinooporność i jej konsekwencje”. To spotkanie było nie tylko okazją do pogłębienia wiedzy na temat tego schorzenia, ale także ważnym przypomnieniem o roli profilaktyki, zdrowego stylu życia oraz odpowiednich nawyków żywieniowych.

Wczesne objawy insulinooporności mogą być subtelne i łatwo pomylić je z innymi dolegliwościami. Do najczęstszych należą: senność po posiłkach, zwiększony apetyt na słodycze, trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, zmiany skórne, rozdrażnienie, obniżony nastrój, uczucie zmęczenia, problem z koncentracją (tzw. mgła umysłowa), nadmierna potliwość, bóle głowy oraz nadciśnienie tętnicze.

reklama

Ważnym aspektem wykładu było podkreślenie, jak istotna jest wczesna diagnoza. Nie wystarczy jedynie pomiar poziomu cukru na czczo – warto także wykonać badania na krzywą cukrową i insulinowej.

- Dowiedzieliśmy się, jak ważna jest wczesna diagnoza i właściwe leczenie insulinooporności a nie tylko np. nadciśnienia, które jest jej wynikiem. Ważna jest nie tylko farmakologia zalecona przez lekarza, ale również dieta, regularne jedzenie posiłków oraz ruch. - tłumaczy Teresa Gruszczyńska.

reklama

W diecie zakazane jest wszystko to, co smakuje nam najbardziej – białe pieczywo, słodycze, lody, zupy krem i soki. Korzystniej jest zjeść np. jabłko lub brokuły niż sok jabłkowy czy krem brokułowy. Stopień rozdrobnienia (ścieranie, blendowanie), przetworzenia (gotowanie) owoców i warzyw oraz dojrzałość owoców (np. banany) zwiększają wartość indeksu glikemicznego (IG), tak ważnego w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Warzywa, owoce i makarony należy gotować tylko al dente. Tradycyjne ciasteczko lepiej zjeść po głównym posiłku niż ,,podjadać" pomiędzy nimi.

Nieleczona insulinooporność może doprowadzić do cukrzycy typu 2 (przeciążenie trzustki i jej stopniowe wyczerpanie) a także otyłości, nadciśnienia, zawału, udaru, osteoporozy, problemów ze wzrokiem, włosami, pamięcią i inne.

reklama

- Temat spotkania z Panią doktor Dorotą Żaczek bardzo zainteresował słuchaczy. Ogromną zasługą naszego gościa było to, że potrafiła rozmawiać z nami w bardzo swobodny sposób i językiem bez trudnych terminów medycznych. Uzyskałyśmy wiele ciekawych informacji i wskazówek, jak ważna jest profilaktyka, zdrowe nawyki żywieniowe i ruch. - dodaje Teresa Gruszczyńska.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo