Podczas dzisiejszej edycji "Gotowania z Exdrobem" pierwsze skrzypce grał tradycyjnie drób - przyrządzono podudzia z kurcząt z porem, cebulką, imbirem i mlekiem kokosowym, indyka z serem w sosie brzoskwiniowym z rozmarynem i gęsie wątróbki z jabłkiemn i szałwią.
Charyzmatyczny kucharz przed publicznością czuje się jak ryba w wodzie i bardzo chętnie opowiadał widzom o swojej pasji, jaką jest gotowanie.
Okazuje się, że naszym sąsiadom za miedzą bardzo dobrze znane są umiejętności kulinarne wiceprezydenta Boczkai, ponieważ chef nieomieszkał go równiez i o to zapytać. Prezydent odparł skromnie, że to pytanie do jego żony.
Pomiędzy przyrządzaniem kolejnych dań czas zgromadzonej publiczności umilał Thomas Grotto - Włoch z pochodzenia, Polak z zamiłowania, który wykonuje najsłynniejsze przeboje prosto ze słonecznej Italii. Dziś ze sceny można było usłyszeć takie hity, jak: "Baila Morena" i "Accapulco", a także covery najsłynniejszego włoskiego hydraulika - Drupi'ego.