Karol Okrasa w Kutnie
Karol Okrasa to popularny kucharz, autor i postać znana m.in. z telewizji i internetu. Spotkanie z nim zorganizowała Izabela Augustynowicz – wychowawca i opiekun sekcji kulinarnej.
- Koło kulinarne prosperuje bardzo dobrze. Stąd myśl, by zorganizować pokaz kulinarny i lekcję, która będzie wyjątkowa – mówi Izabela Augustynowicz.
Członkowie koła spotykają się w wolnym czasie, czyli po zajęciach lekcyjnych. Jak mówi opiekun sekcji, młodzież realizuje przyjęty wcześniej plan potrawy, eksperymentuje i oczywiście smakuje przyrządzonych specjałów.
Koło na ten moment liczy sześć osób, ale spotkanie z Karolem Okrasą przyciągnęło całą społeczność z Bursy nr 1, a także Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 2.
- Karol Okrasa to przede wszystkim kucharz wielkiej sławy. Posiada ogromną wiedzę kulinarną i swoim pokazem zachęca do oglądania jak i do tego, by przekroczyć próg własnej kuchni i poczynić pewne kroki jeśli chodzi o gotowanie. To na pewno wpływa pozytywnie na zainteresowania wśród młodzieży – podkreśla Izabela Augustynowicz.
Jutro na KCI nasza rozmowa z Karolem Okrasą. Już teraz możemy zdradzić, że celem kucharza było nie tylko pokazanie swojego kulinarnego kunsztu, ale również zainspirowanie młodzieży do realizacji swoich pasji i rozwijania zainteresowań.
Karol Okrasa ukończył Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie im. E. Pijanowskiego w Warszawie. Jest absolwentem Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Mistrz kuchni polskiej spotyka się z młodzieżą
Sam o sobie mówi, że jest urodzonym szczęściarzem, któremu udało się przekuć swoją pasję w sposób na życie.
- Ogromnej pracowitości i wyjątkowej konsekwencji zawdzięcza swój sukces, bo chociaż z natury skromny – nie dba o rozgłos – jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych kucharzy w Polsce. Przez 11 lat pracował w restauracji hotelu Le Meridien Bristol, gdzie zdobywał zawodowe szlify. Przez dwa ostatnie lata pracy w tym miejscu był szefem kuchni, najmłodszym w hotelu Bristol. Obecnie prowadzi autorską kuchnię w restauracji Platter, która już została wyróżniona w przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2011” – czytamy na stronie internetowej Karola Okrasy.
Kucharz lubi dzielić się swoim doświadczeniem i wiedzą, czego przykładem są występy w popularnych programach telewizyjnych, czy różne internetowe poradniki.
- Pobudza widzów do tworzenia własnego kulinarnego świata, zachęca do czerpania prawdziwej przyjemności zarówno z jedzenia jak i gotowania. Jako wykładowca z właściwą sobie młodzieńczą swadą, poczuciem humoru, ale też zaangażowaniem i dbałością o formę przekazu zdradza tajniki gotowania i wtajemnicza widzów w historię polskiej kuchni – opisuje kucharza jego strona internetowa.
Ministerstwo Spraw Zagranicznych nagrodziło Okrasę odznaką „Bene Merito” za działania na rzecz propagowania polskiej kuchni na arenie międzynarodowej.
Karol Okrasa ma na swoim koncie wiele nagród, między innymi nagrodę Chief de L’Avenir w 2008 r. przyznawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla najbardziej uzdolnionych młodych szefów kuchni. Wyróżniony tytułem Chief Chalange w 2008 dla najlepszego szefa kuchni międzynarodowej sieci Le Meridien, laureat nagrody Oskar Kulinarny 2005 w kategorii osobowość kulinarna roku i zdobywca tytułu Hermes 2007 w kategorii osobowość gastronomii.
- Na pielęgnowaniu polskiej tradycji jednak nie poprzestaje. Niepokorny duch każe mu szukać coraz to nowych pomysłów, nowych smaków, odkrywać ciągle nowe dania. Jego podróże owocują zaskakującymi połączeniami smaków i aromatów potraw, którymi oczarowuje gości swojej restauracji – czytamy na jego stronie internetowej.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.