Reklama

Reklama

Czego nie wiemy o patelniach kamiennych?

Opublikowano: 1 marca 2021 07:20
Autor:

Czego nie wiemy o patelniach kamiennych? - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Lifestyle Patelnie kamienne: granitowe lub marmurowe – nie są bynajmniej zwykłymi przyrządami kuchennymi. Spotykamy je jedynie w wybranych, ekskluzywnych kuchniach. Uchodzą bowiem za narzędzia elitarne. Przygotowywane na nich posiłki mają często posmak, który potrafi zaprzeć dech w piersiach niejednemu smakoszowi. To prawda, że bywają one bardzo ciężkie – ale jest to cena, którą zapłacić musimy za ich jakość. Ale efekt jest tego warty! A fakt, że jest w nie wyposażonych niewiele kuchni – tylko podkreśla ekskluzywny charakter patelni granitowych, lub marmurowych.

Reklama

Czy patelnie kamienne są dobre dla zdrowia?

Niewielu z nas wie dlaczego niektórzy klienci tak wysoko oceniają granitowe i kamienne patelnie. Tymczasem powodem tak dobrej ich oceny jest możliwość wysmażenia na nich produktów z niewielką ilością tłuszczu. Warto tu jednak podkreślić, że patelnia granitowa – patelni granitowej – nie równa. Czyli innymi słowy nie wszystkie tego typu naczynia są tak samo dobre. Najważniejszym bowiem elementem, dzięki któremu smażyć można praktycznie bez użycia oleju – są nieprzywierające powłoki – w które wyposażone są dobrej jakości egzemplarze.

Efektem powyżej opisanych nieprzywierających, granitowych, czy kamiennych powłok jest fakt, że przygotowywane na nich potrawy są dietetyczne. Radykalnie ograniczamy dzięki nim spożywane w posiłkach kalorie – a tym samym dbamy nie tylko o swoją, szczupłą sylwetkę, ale i o niski cholesterol. Jeśli dodamy do tego jeszcze fakt, że kamienne i granitowe patelnie – w pełni zachowują wartości odżywcze – to śmiało stwierdzić możemy, że są one niezwykle dobre dla zdrowia.

Komplet 3 patelni granitowych TOPFANN Prestiż 20/24/28cm; Źródło: Prymus AGD

Jak bardzo wytrzymałe są granitowe patelnie?

Zostawiając już fakt, że dzięki granitowym patelniom możemy znacząco ograniczyć, lub zupełnie wyeliminować tłuszcz z naszej diety – to warto tu także podkreślić, że są one także jednymi z najbardziej wytrzymałych patelni, jakie znaleźć możemy na rynku AGD. Przejawia się to w ich zupełnej odporności na wszystkie uszkodzenia: zarówno te mechaniczne, jak zarysowania i odpryski, jak i te powstałe w wyniku działania wysokich temperatur.

Jeśli więc szukamy patelni, która posłuży nam na całe długie lata nawet najbardziej intensywnego użytkowania – to idealnym wyborem okaże się właśnie – odpowiednio dobrej jakości – patelnia kamienna, czy granitowa. Warto więc jej zakup potraktować jako inwestycję, która potem zwracać się nam będzie podczas codziennych – zdrowych i bezkalorycznych posiłków.

Czy łatwo się smaży na patelni granitowej?

Ostatnią kwestią, o której wie niewielu klientów jest fakt, że na patelni granitowej bardzo wygodnie się smaży. Tymczasem istnieje szeroko rozpowszechniona opinia, że – z racji dużej wagi są one bardzo niewygodne. Pora jednak rozwiać ten błędny pogląd. Patelnie granitowe i kamienne – owszem – są ciężkie, ale to tylko potwierdza ich doskonałą jakość. Niewiele osób wie, że im cięższa patelnia – tym lepsza. I na odwrót – im lżejsza – tym gorsza. Powodowane jest to grubością warstw i powłok nieprzywierających – które z kolei zapewniają nam wytrzymałość i pewność, że nasz posiłek nigdy się nie przypali.

Podsumowanie

Jak więc widzimy – niepozorne – kamienne patelnie granitowe, lub marmurowe skrywać mogą przed nami wiele tajemnic. Warto przyjrzeć się im bliżej – by, tym samym, wykorzystać ich potencjał do maksimum.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)