Czy patelnie kamienne są dobre dla zdrowia?
Niewielu z nas wie dlaczego niektórzy klienci tak wysoko oceniają granitowe i kamienne patelnie. Tymczasem powodem tak dobrej ich oceny jest możliwość wysmażenia na nich produktów z niewielką ilością tłuszczu. Warto tu jednak podkreślić, że patelnia granitowa – patelni granitowej – nie równa. Czyli innymi słowy nie wszystkie tego typu naczynia są tak samo dobre. Najważniejszym bowiem elementem, dzięki któremu smażyć można praktycznie bez użycia oleju – są nieprzywierające powłoki – w które wyposażone są dobrej jakości egzemplarze.
Efektem powyżej opisanych nieprzywierających, granitowych, czy kamiennych powłok jest fakt, że przygotowywane na nich potrawy są dietetyczne. Radykalnie ograniczamy dzięki nim spożywane w posiłkach kalorie – a tym samym dbamy nie tylko o swoją, szczupłą sylwetkę, ale i o niski cholesterol. Jeśli dodamy do tego jeszcze fakt, że kamienne i granitowe patelnie – w pełni zachowują wartości odżywcze – to śmiało stwierdzić możemy, że są one niezwykle dobre dla zdrowia.
Komplet 3 patelni granitowych TOPFANN Prestiż 20/24/28cm; Źródło: Prymus AGD
Jak bardzo wytrzymałe są granitowe patelnie?
Zostawiając już fakt, że dzięki granitowym patelniom możemy znacząco ograniczyć, lub zupełnie wyeliminować tłuszcz z naszej diety – to warto tu także podkreślić, że są one także jednymi z najbardziej wytrzymałych patelni, jakie znaleźć możemy na rynku AGD. Przejawia się to w ich zupełnej odporności na wszystkie uszkodzenia: zarówno te mechaniczne, jak zarysowania i odpryski, jak i te powstałe w wyniku działania wysokich temperatur.
Jeśli więc szukamy patelni, która posłuży nam na całe długie lata nawet najbardziej intensywnego użytkowania – to idealnym wyborem okaże się właśnie – odpowiednio dobrej jakości – patelnia kamienna, czy granitowa. Warto więc jej zakup potraktować jako inwestycję, która potem zwracać się nam będzie podczas codziennych – zdrowych i bezkalorycznych posiłków.
Czy łatwo się smaży na patelni granitowej?
Ostatnią kwestią, o której wie niewielu klientów jest fakt, że na patelni granitowej bardzo wygodnie się smaży. Tymczasem istnieje szeroko rozpowszechniona opinia, że – z racji dużej wagi są one bardzo niewygodne. Pora jednak rozwiać ten błędny pogląd. Patelnie granitowe i kamienne – owszem – są ciężkie, ale to tylko potwierdza ich doskonałą jakość. Niewiele osób wie, że im cięższa patelnia – tym lepsza. I na odwrót – im lżejsza – tym gorsza. Powodowane jest to grubością warstw i powłok nieprzywierających – które z kolei zapewniają nam wytrzymałość i pewność, że nasz posiłek nigdy się nie przypali.
Podsumowanie
Jak więc widzimy – niepozorne – kamienne patelnie granitowe, lub marmurowe skrywać mogą przed nami wiele tajemnic. Warto przyjrzeć się im bliżej – by, tym samym, wykorzystać ich potencjał do maksimum.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.