Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?
Jest kilka cech, które powinien posiadać solidny nóż, który posłuży nam przez wiele lat. Choć przypominamy przy tym, że aby ostrze było trwałe i by utrzymać jego właściwości trzeba odpowiednio je przechowywać, np. w specjalnych blokach do noży, a także regularnie ostrzyć. Różnego rodzaju akcesoria do noży znajdziesz chociażby w ofercie marki Fiskars (https://www.garneczki.pl/marka/fiskars). Producenci oferują wiele przyborów do krojenia w rozmaitych cenach. Bez względu na to, jaką kwotę chcesz przeznaczyć na ich zakup, ważne jest, aby spełniały one kilka wymogów, od których zależy komfort i wygoda użytkowania, a nawet tempo naszej pracy. Oto one!
Przeznaczenie noża
Bardzo ważne jest, aby zastanowić się, do czego chcemy naszego noża używać. Warto bowiem pamiętać, że produkty spożywcze mają różną konsystencję i twardość, a co za tym idzie, wymagają użycia dopasowanych do nich ostrzy. Możemy wyróżnić kilka najważniejszych typów noży, w które należy zaopatrzyć się, jeśli planujemy przygotowywać posiłki z różnego rodzaju produktów – zarówno mięs, jak i warzyw, owoców, pieczywa i innych.
- Nóż do filetowania – jest to zdecydowanie niezbędne akcesorium dla wielbicieli dań z mięs oraz ryb. Noże do filetowania charakteryzują się długim, wąskim ostrzem, które umożliwia sprawne filetowanie mięsa, a także oddzielanie od niego ości w przypadku ryb.
- Nóż do warzyw i owoców – tego typu nóż posiada z kolei krótkie, lekko wygięte ostrze, którym bez trudu obierzemy warzywa lub owoce ze skórki, pokroimy je, a także wydrążymy czy usuniemy z nich niechciane części.
- Nóż do chleba – niełatwo jest pokroić pieczywo tak, by nie poszarpać jego chrupiącej skórki i nie uszkodzić miękkiego wnętrza. Aby czynność tę usprawnić, warto zaopatrzyć się w nóż do chleba, który posiada na krawędzi charakterystyczne ząbki i jest dość długi.
- Tasak – tego rodzaju narzędzie sprawdzi się wówczas, gdy często porcjujemy te rodzaje mięsa, które są twardsze i bardziej problematyczne, jeśli chodzi o dzielenie ich na kawałki. Tasak ma szerokie ostrze. Używać go można również do szatkowania niektórych produktów. Szeroka powierzchnia ostrza pozwoli przenieść kawałki składników bezpośrednio do wybranego naczynia.
- Nóż uniwersalny – jest to nóż o dość długim ostrzu, szerszym (jak tzw. nóż szefa kuchni) lub węższym, który – jak wskazuje już jego nazwa – ma uniwersalne przeznaczenie. Z łatwością można nim kroić, szatkować i filetować. Jest na tyle poręczny i wygodny, że ma bardzo zróżnicowane zastosowanie i na pewno sprawdzi się w każdej kuchni.
Materiał wykonania
Niezwykle ważny jest materiał, z jakiego wykonany jest nóż. Jeśli chodzi o jego rękojeść, dobrze, jeśli produkowana jest z antypoślizgowego tworzywa sztucznego lub drewna. To, co jednak najważniejsze, to rzecz jasna samo ostrze. Wciąż najbardziej popularne są noże ze stali nierdzewnej, choć na rynku dostępne są również ostrza z innych materiałów, m.in. ceramiczne i ze stali węglowej, które także cieszą się niemałym zainteresowaniem kucharzy profesjonalnych i amatorów. Czym charakteryzują się ostrza wykonane z tych tworzyw?
Noże ze stali nierdzewnej:
-
są higieniczne,
bezpieczne w kontakcie z żywnością,
niezwykle wytrzymałe,
odporne na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury – noże nie zarysowują się i nie odkształcają,
mają szerokie zastosowanie,
szybko i bez problemu się je ostrzy,
szybciej się tępią.
Noże ze stali węglowej:
-
higieniczne,
-
cechują się wysoką twardością,
są odporne na zużycie i ścieranie,
długo utrzymują swoją ostrość,
bezpieczne w kontakcie z żywnością,
ostrzy się je bardzo szybko,
wymagają innej, bardziej przemyślanej konserwacji – jeśli nie przestrzega się kilku zasad ich pielęgnacji, mogą rdzewieć.
Noże ceramiczne:
-
higieniczne,
-
bardzo długo utrzymują swoją ostrość,
bezpieczne w kontakcie z żywnością,
są niezwykle lekkie, dzięki czemu przyjemnie i łatwo się nimi pracuje, unikając zmęczenia dłoni,
są bardziej podatne na pęknięcia i wyszczerbienia, dlatego nie należy kroić nimi twardych produktów, a już na pewno nie tych mrożonych,
podczas ich ostrzenia trzeba używać specjalnej ostrzałki.
Ergonomiczny kształt rękojeści
W zależności od tego, co przygotowujemy i dla ilu osób, pracujemy w kuchni dłużej lub krócej. Szczególnie męczące może być krojenie lub szatkowanie dużej ilości warzyw lub owoców, w dodatku twardych i o zbitej konsystencji. W taką pracę należy wkładać znacznie więcej siły. Tym samym ręka szybciej się męczy, a przygotowywanie posiłku staje bardziej uciążliwe. Dlatego tak ważne jest, aby rękojeść noża miała taki kształt, który umożliwi wygodny chwyt niwelujący odczuwanie dyskomfortu. Dobrze też, jeśli rękojeść pokryta jest antypoślizgowym tworzywem, co podnosi nasze bezpieczeństwo podczas użytkowania.
Jakiej firmy noże kupić?
W sklepach – zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych – znajdziemy wiele noży. Zakres ich cen jest bardzo szeroki – wiele zależy tu od marki. Firmy takie jak Zwieger czy Zassenhaus oferują nieco droższe noże. Wysokie ceny osiągają ostrza japońskie. Czy jednak możliwe jest kupno nieco tańszych, ale dobrej jakości akcesoriów? Oczywiście, że tak!
Atrakcyjne ceny oferuje wspomniana już wcześniej fińska marka Fiskars, która produkuje zarówno noże pojedyncze, jak i w praktycznych, kilkuelementowych zestawach. Noże Fiskars mają różne przeznaczenie – w ofercie firmy znajdziemy ostrza nadające się do krojenia i szatkowania rozmaitych, specyficznych produktów. Wykonane są one z dobrej jakości stali nierdzewnej i posiadają komfortowe rękojeści. Wśród produktów tej marki znajdują się też łopatki do krojenia sera, a także niewielkie noże do smarowania masła.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.