Kasze posiadają niski indeks glikemiczny, a niektóre z kasz są bezglutenowe. To bogate źródło białka i węglowodanów złożonych, dlatego to produkty wskazane dla osób na diecie wegańskiej.
Kasza gryczana
Kasza gryczana w ofercie sklepu bee.pl to najczęściej wybierana kasza. Występuje jako palona i niepalona. Kasza palona posiada ciemniejszą barwę i bardziej intensywny smak, kasza niepalona jest jasna i zdrowsza.
Kasza gryczana doskonale pasuje do dań mięsnych i gulaszy, idealnie komponuje się z sosami, zwłaszcza z sosem grzybowym. Stanowi też składnik nadzienia do pierogów i naleśników. Można ją dodawać do warzyw i robić z niej kotlety.
Kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna to kasza z ziaren jęczmienia. Ze względu na stopień obróbki i grubość ziarna wyróżnia się kilka rodzajów tej kaszy. To pęczak, kasza jęczmienna wiejska oraz perłowa.
Kasza manna
Kasza manna to drobna, biała kaszka. Powstaje podczas przemiału pszenicy na mąkę. Zawiera dużą ilość jodu. Jest lekkostrawna, podaje się ją niemowlętom i małym dzieciom, mogą ją spożywać też osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego. Spożywana z mlekiem stanowi pożywne śniadanie lub kolację. Można ją dodawać do deserów oraz zagęszczać nią potrawy.
Kasza kuskus
Kasza kuskus to także kasza powstała z ziaren pszenicy. Powinna być spożywana przez sportowców. Jest lekkostrawna. To najłatwiejsza i najszybsza w przygotowaniu kasza. Wystarczy ugotować ją na parze lub zalać wrzątkiem.
Może być spożywana zarówno na słono, jak i na słodko. Na słono idealnie komponuje się z mięsem, z warzywami i rybami. Na słodko można ją spożywać z dodatkiem jogurtu, twarogu, owoców. To także świetny dodatek do sałatek warzywnych i owocowych oraz farszu do owoców, warzyw i do zapiekanek.
Kasza jaglana
Kasza jaglana to kasza wytwarzana z nasion prosa. To kasza bezglutenowa i lekkostrawna. Ze względu na dużą zawartość białka powinny ją spożywać osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Kasza jaglana zawiera dużo cynku, krzemu, żelaza, zapewnia więc zdrowy wygląd skóry, paznokci, włosów. Wpływa też na poprawę odporności organizmu. Zawarta w kaszy jaglanej lecytyna poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego. Zapobiega zlepianiu się płytek krwi, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.