Kasze – produkty o cennych właściwościach

Opublikowano:
Autor:

Kasze – produkty o cennych właściwościach - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Lifestyle Doskonałym zamiennikiem ziemniaków, ryżu, makaronu są kasze. Te produkty dostarczają organizmowi cennych witamin i minerałów. Warto włączyć je do swojego jadłospisu.

Kasze posiadają niski indeks glikemiczny, a niektóre z kasz są bezglutenowe. To bogate źródło białka i węglowodanów złożonych, dlatego to produkty wskazane dla osób na diecie wegańskiej. 

Kasza gryczana

Kasza gryczana w ofercie sklepu bee.pl to najczęściej wybierana kasza. Występuje jako palona i niepalona. Kasza palona posiada ciemniejszą barwę i bardziej intensywny smak, kasza niepalona jest jasna i zdrowsza. 

Kasza gryczana doskonale pasuje do dań mięsnych i gulaszy, idealnie komponuje się z sosami, zwłaszcza z sosem grzybowym. Stanowi też składnik nadzienia do pierogów i naleśników. Można ją dodawać do warzyw i robić z niej kotlety. 

Kasza jęczmienna 

Kasza jęczmienna to kasza z ziaren jęczmienia. Ze względu na stopień obróbki i grubość ziarna wyróżnia się kilka rodzajów tej kaszy. To pęczak, kasza jęczmienna wiejska oraz perłowa. 

Kasza manna

Kasza manna to drobna, biała kaszka. Powstaje podczas przemiału pszenicy na mąkę. Zawiera dużą ilość jodu. Jest lekkostrawna, podaje się ją niemowlętom i małym dzieciom, mogą ją spożywać też osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego. Spożywana z mlekiem stanowi pożywne śniadanie lub kolację. Można ją dodawać do deserów oraz zagęszczać  nią potrawy. 

Kasza kuskus

Kasza kuskus to także kasza powstała z ziaren pszenicy. Powinna być spożywana przez sportowców. Jest lekkostrawna. To najłatwiejsza i najszybsza w przygotowaniu kasza. Wystarczy ugotować ją na parze lub zalać wrzątkiem. 

Może być spożywana zarówno na słono, jak i na słodko. Na słono idealnie komponuje się z mięsem, z warzywami i rybami. Na słodko można ją spożywać z dodatkiem jogurtu, twarogu, owoców. To także świetny dodatek do sałatek warzywnych i owocowych oraz farszu do owoców, warzyw i do zapiekanek. 

Kasza jaglana

Kasza jaglana to kasza wytwarzana z nasion prosa. To kasza bezglutenowa i lekkostrawna. Ze względu na dużą zawartość białka powinny ją spożywać osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. 

Kasza jaglana zawiera dużo cynku, krzemu, żelaza, zapewnia więc zdrowy wygląd skóry, paznokci, włosów. Wpływa też na poprawę odporności organizmu. Zawarta w kaszy jaglanej lecytyna poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego. Zapobiega zlepianiu się płytek krwi, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy