Zestaw akcesoriów do matcha - co wybrać?
Do przygotowania naparu z herbaty matcha potrzebujemy specjalnej miski zwanej matchawan. Najczęściej posiada ona kształt dużej i szerokiej u spodu miski o pionowych lub lekko zwężających się ściankach. Matchawany często mają nieregularne kształty, wykonywane są artystycznie, a w Japonii i Korei przykłada się uwagę do tego, by były unikalnymi egzemplarzami. Nie są przeznaczone do picia cieplejszych napojów niż herbata japońska (70 stopni Celsjusza) ani do używania w kuchence mikrofalowej czy mycia w zmywarce.
Potrzebny będzie także bambusowy pędzel zwany chasen, służący do mieszania i ubijania matchy w wodzie. Powstaje on przez wielokrotne nacięcie kawałka bambusa i ukształtowanie go. Jest giętki, ale może być podatny na odkształcenia, dlatego istnieją specjalne stojaczki (chasen kusenaoshi), na które odkłada się go do wyschnięcia. Wymuszają one poprawny kształt tego narzędzia.
Poza tym użyteczna jest bambusowa szpatułka do nabierania herbaty nazywana chashaku. Należy pamiętać, że chashaku po użyciu nie powinno być myte, jedynie przetarte szmatką.
Przed przygotowaniem naparu sam proszek warto przesiać przez gęste sitko do miseczki, aby uniknąć powstania nieprzyjemnych grudek. Przesianą herbatę wsypuje się bezpośrednio do matchawana i rozprowadza z niewielką ilością wody. Dopiero potem dodaje się więcej wody i spienia chasenem.
Jak przygotować herbatę matcha?
Samą herbatę można zaparzać na dwa sposoby: usucha przygotowana jest z ok 1,75g matchy dostępna np. tutaj oraz 75 mililitrów wody. Koicha to natomiast mocna wersja naparu - przygotowuje się ją z 40 mililitrów wody i aż 3,75g proszku herbacianego. Przy parzeniu usucha za pomocą chasena należy rozprowadzić i spienić napar aż powstanie puszysta i jednolita piana, która pokryje jego całą powierzchnię. W przypadku koicha nie należy spieniać herbaty, gdyż tak mała ilość wody i większa ilość proszku herbacianego powoduje powstanie naparu gęstego jak miód.
Warto także pamiętać, że Matcha jest doskonała nie tylko do parzenia, ale także jako dodatek do sosów, lodów, ciastek czy makaronu.