Sos sojowy, wasabi, imbir… Jak jeść dodatki do sushi?

Opublikowano:
Autor:

Sos sojowy, wasabi, imbir… Jak jeść dodatki do sushi? - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Lifestyle W restauracjach serwujących sushi zazwyczaj jest ono podawane z trzema dodatkami: sosem sojowym, zieloną pastą, czyli wasabi oraz z marynowanym imbirem. Ich poprawne używanie zaznaczone jest w etyce spożywania japońskiej potrawy oraz decyduje, jak finalnie będą smakowały rolki. Czy wiesz, skąd wzięły się te dodatki i jak poprawnie jeść je z sushi?

Tajemnica sosu sojowego

Sos sojowy jest najpopularniejszym azjatyckim dodatkiem do sushi. W zależności od kraju, z którego pochodzi, może mieć nieco inny smak, a nawet konsystencję. W Japonii ma on spoistość podobną do wody i jest bardzo słony, z kolei w Chinach jest gęsty i średnio słony, zaś w Indonezji – rzadki i słodki. Sos sojowy to mieszanina sfermentowanych ziaren soi, pszenicy, wody i soli. W trakcie konsumowania sushi warto zamoczyć rolkę w tym sosie. Zwiększy on intensywność i podkreśli oryginalny charakter dania. Jednak nie zamaczaj całego kawałka sushi! Mocz go od strony wodorostów lub ryby. W warszawskiej restauracji z wegańskim sushi Youmiko (https://www.youmiko.pl/) podawany sos sojowy odznacza się najwyższą jakością.

Czym jest wasabi?

Kolejnym popularnym dodatkiem jest zielona, ostra pasta, którą jest wasabi. Wykonana jest ona ze startego, japońskiego chrzanu.  To roślina, której liście kształtem przypominają serca. Jednak to nie liście, a korzeń  jest używany do przygotowywania smakowitej pasty. Wasabi ma ostry i intrygujący smak, który potrafi znacząco „podkręcić” wrażenia smakowe każdej rolki. Istnieje jedna ważna reguła -  sos sojowy i wasabi nie wolno łączyć. Zmieszanie tych dodatków to sugerowanie sushimasterowi, że sushi zostało źle doprawione, a on nie przyłożył się do swojej pracy tak, jak powinien. W wegańskiej restauracji Youmiko (https://www.youmiko.pl/vege-sushi-mokotow), kucharze dbają, by każda rolka była wyjątkowa i wywoływała niesamowite wrażenia smakowe.

Pora na imbir!

Ostatni z dodatków to marynowany imbir, znajdujący się zazwyczaj na talerzyku obok rolki sushi. Imbir ma kształt plasterków. Są one marynowane w słodko-octowej zalewie. Możesz go spotkać dwóch wersjach: naturalnej w kolorze białym oraz barwionej na różowo. Imbir nie ma wzmacniać smaku rolki, a oczyszczać kubki smakowe pomiędzy kęsami sushi tak, aby smaki nie mieszały się w ustach. Nie powinno używać się go w roli przyprawy, ponieważ mógłby on jedynie zakłócić odbiór całej potrawy i zmniejszyć jej walory smakowe.

Jeśli jesteś fanem sushi, możesz skusić się na jego nowoczesną, wegańską wersję serwowaną w warszawskiej restauracji Youmiko . Pamiętaj, że w każdym sushibarze w dobrym tonie odbierane jest przestrzeganie etyki spożywania tej japońskiej potrawy. Warto się z nią zapoznać, by nie urazić kucharzy, a przede wszystkim, by czerpać przyjemność z poznawania wyjątkowych, nowych smaków.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy