Rzeczywiście ceremonia parzenia herbaty to prawdziwie artystyczne przeżycie, zresztą według Japończyków jest to jedna z dziedzin sztuki. Podczas ceremonii używa się specjalnych naczyń, zaparzoną herbatę serwuje w pięknej ceramice. Nie bez znaczenie jest również sama herbata – w tym wypadku używa się jednej z najlepszych zwanej matcha. Herbaciana ceremonia przeznaczona dla turystów trwa od 45 minut do godzina. Taka prawdziwa, prowadzona przez słynnego mistrza może przeciągnąć się nawet do kilku godzin. Wymaga jednak ona znajomości zarówno języka japońskiego jak i niuansów historii i kultury tego kraju. Ceremonia kończy się degustacją herbaty matcha, do której podawane są specjalne, nieznane u nas słodycze.
Czy prawdziwa matcha jest dostępna w Polsce?
Nie wszystko co nosi etykietę "japońska herbata" tak naprawdę pochodzi z Japonii. Większość kolorowych pudełek i puszek z obowiązkowym wizerunkiem gejszy to importowana z Chin lub krajów Azji Południowo Wschodniej herbata gorszej jakości. Prawdziwa matcha musi pochodzić z Japonii. Taką właśnie herbatę oferuje moyamatcha.com serwis wyspecjalizowany w oryginalnych, japońskich herbatach, a także akcesoriach do idh przygotowywania i serwowania. Oprócz szczegółowych opisów produktów moyamatcha.com zapoznaje swoich klientów z historią i zwyczajami związanymi z zaparzeniem i spożywaniem herbaty, są tam również szczegółowe przepisy i porady dotyczące różnych gatunków herbat. Matcha jak i inne herbaty oferowane w sklepie moyamatcha.com pochodzą z najlepszych regionów ekologicznych upraw w Japonii.
Jak przyrządzić i pić herbatę matcha?
Matcha charakteryzuje się subtelnym i niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Aby delektować się nim w pełni należy koniecznie przestrzegać przepisu zaparzania. Największym błędem podczas przygotowywania japońskiej herbaty jest zalanie jej wrzątkiem – traci wówczas nie tylko większość smaku ale swoje niezwykłe, zdrowotne właściwości. Prawidłowa temperatura wody do zaparzania to 75 do maksimum 80 stopni.Tradycyjnie matcha podawana jest w specjalnych czarkach. Można ją również pić na zimno. Często pojawia się w wyrafinowanej kuchni jako składnik sosów lub deserów, ponieważ jest wyjątkowo bogata w umami – piąty smak, podkreślający doznania smakowe.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.