Ceny produktów spożywczych niższe o VAT od 1 lutego
Zgodnie z nowelizacją ustawy uchwaloną przez Sejm 13 stycznia, od 1 lutego wiele produktów spożywczych zostało obniżonych o VAT. To część pakietu zmian wprowadzonych przez rząd w ramach programu tarczy antyinflacyjnej 2.0.Sieci od dawna przygotowywały się do tej zmiany. Jedną z takich praktyk była podwyżka cen podstawowych produktów w Biedronce. Od poniedziałku 24 stycznia ceny niektórych artykułów zwiększyły się nawet o kilkanaście procent w stosunku do tych z poprzedniego tygodnia, co wywołało oburzenie klientów.
- Regularne zmiany cen w cyklach tygodniowych są normalną praktyką w handlu detalicznym, tym bardziej na początku roku. Żyjąc w dobie rosnącej inflacji, prowadziliśmy dłuższe niż zwykle negocjacje z wszystkimi naszymi dostawcami, aby zmiany cen wynikające z drastycznych wzrostów kosztów surowców, energii, transportu oraz akcyzy były jak najmniej odczuwalne dla naszych klientów. Niestety, realia rynkowe doprowadziły do sytuacji, w której zmiany cen niektórych produktów stały się nieuniknione - tłumaczył Grzegorz Pytko, dyrektor handlowy w sieci Biedronka
Uchwalone prawo ma obowiązywać do końca lipca tego roku.
SPRAWDŹ >>> Biedronka radykalnie podwyższa ceny podstawowych produktów. Klienci oburzeni. Co na to sieć?
Zerowy VAT na niektórych produktach żywnościowych. Ile naprawdę zaoszczędzimy?
Od 1 lutego VAT na produktach spożywczych spadnie z 5 na 0 procent. Warto podkreślić, że obniżka obejmie tylko niektóre produkty spożywcze. Mniej zapłacimy za mięso, ryby, nabiał, produkty zbożowe, owoce, warzywa i niektóre napoje. Obniżka nie wpłynie na ceny takich artykułów jak np. przyprawy, keczup, kawa czy herbata (nie są objęte pięcioprocentowym VAT).Rafał Mundry, jeden z ekonomistów aktywnie udzielających się w mediach społecznościowych, podał szacunkowe ceny dla artykułów po obniżce VAT. Wg tych wyliczeń:
• bułka pszenna przed obniżką kosztowała 50 gr, po 48 gr;
• masło przed obniżką kosztowało 7,00zł – po 6,67 zł;
• mleko przed obniżką kosztowało 3,00 zł – po 2,86 zł;
• papryka przed obniżką kosztowała (1 kg) – 10 zł – po 9,52 zł
• olej słonecznikowy przed obniżką kosztował 12 zł – po 11,43
• jogurt naturalny przed obniżką kosztował 1 zł – po 0,95 zł
Ekonomista szacuje, że robiąc większe zakupy za 50 zł przy obniżce VAT jesteśmy w stanie zaoszczędzić 2,38 zł, natomiast przy zakupach za 100 zł będzie to oszczędność 4,76 zł.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.