Konkurs ten co roku odbywa się w czterech kategoriach – kucharz, kelner, cukiernik i barman. Uczestniczą w nim uczniowie z różnych regionów Polski oraz drużyny zagraniczne. W tym roku Kraków odwiedzili uczniowie m.in. z Chin, Cypru, Francji czy Gruzji.
W konkursie, w kategoriach: kucharz i kelner, wzięły udział uczennice „Troczewskiego” – Adrianna Pęgowska, Patrycja Ślebocka, Marcelina Kowalczyk i Żaneta Zacharska, przygotowane do konkursu przez nauczycieli przedmiotów zawodowych: Emilię Durkę i Mariolę Dębowską. Dwuosobowa ekipa kelnerów przygotowała stół pod nazwą „Różane impresje”, zaproponowała menu, wykazała się wiedzą z zakresu obsługi konsumenta oraz umiejętnościami z zasad nakrywania stołu i obsługi gościa. Dziewczęta przygotowały nadziewaną szynkę wieprzową, flambirowaną marchewką w towarzystwie sosu malinowo-chrzanowego i energetycznego musu cebulowo-pigwowego oraz pieczonego łososia, podanego w towarzystwie sosu pomarańczowego, otoczonego musem na bazie zsiadłego mleka z Dionizowa.
W trakcie trwania konkursu szef kuchni Puro Hotel - Miłosz Kowalski dostrzegł duży potencjał kulinarny w uczennicy Adriannie Pęgowskiej. Zaprosił więc całą ekipę szkoły na kolację. Dziewczęta trafiły do serca restauracji, czyli kuchni, by pod okiem Miłosza Kowalskiego przygotować kolację, która dostarczyła wszystkim niesamowitych wrażeń kulinarnych.