reklama

Dziewczęta z „Troczewskiego” w prestiżowym konkursie

Opublikowano:
Autor:

Dziewczęta z „Troczewskiego” w prestiżowym konkursie - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WydarzeniaW dniach od 7 do 9 marca w Krakowie odbył się jubileuszowy XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Tym razem tematem przewodnim było hasło „Kulinarne dziedzictwo”.

Konkurs ten co roku odbywa się w czterech kategoriach – kucharz, kelner, cukiernik i barman. Uczestniczą w nim uczniowie z różnych regionów Polski oraz drużyny zagraniczne. W tym roku Kraków odwiedzili uczniowie m.in. z Chin, Cypru, Francji czy Gruzji.

W konkursie, w kategoriach: kucharz i kelner, wzięły udział uczennice „Troczewskiego” – Adrianna Pęgowska, Patrycja Ślebocka, Marcelina Kowalczyk i Żaneta Zacharska, przygotowane do konkursu przez nauczycieli przedmiotów zawodowych: Emilię Durkę i Mariolę Dębowską. Dwuosobowa ekipa kelnerów przygotowała stół pod nazwą „Różane impresje”, zaproponowała menu, wykazała się wiedzą z zakresu obsługi konsumenta oraz umiejętnościami z zasad nakrywania stołu i obsługi gościa. Dziewczęta przygotowały nadziewaną szynkę wieprzową, flambirowaną marchewką w towarzystwie sosu malinowo-chrzanowego i energetycznego musu cebulowo-pigwowego oraz pieczonego łososia, podanego w towarzystwie sosu pomarańczowego, otoczonego musem na bazie zsiadłego mleka z Dionizowa.

W trakcie trwania konkursu szef kuchni Puro Hotel - Miłosz Kowalski dostrzegł duży potencjał kulinarny w uczennicy Adriannie Pęgowskiej. Zaprosił więc całą ekipę szkoły na kolację. Dziewczęta trafiły do serca restauracji, czyli kuchni, by pod okiem Miłosza Kowalskiego przygotować kolację, która dostarczyła wszystkim niesamowitych wrażeń kulinarnych.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo