reklama
reklama

GIS ostrzega: salmonella w jajkach z Biedronki!

Opublikowano:
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wydarzenia Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj sprzedawanych w marketach Biedronka. Sprawdź, czy masz je w swojej lodówce i pod żadnym pozorem nie spożywaj.
reklama

Chodzi o produkt Jaja świeże L Moja Kurka z terminem przydatności do spożycia przed 17 września 2021 o numerze partii 17/09/2021 PSK 98. Kod na skorupkach jaj to 3PL30211306.

Producentem jest Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, ul. Wiejska 55, 62-060 Stęszew Będlewo, Zakład Pakowania Jaj Zaparcin.

Producent po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczął wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu oraz poinformował odbiorców. Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych.

- Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny. 

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama