Na każdym opakowaniu zawierającym kawę musi się znajdować data przydatności produktu do spożycia – data ta oznacza maksymalny termin, do którego bez obaw można sporządzać kawę. W zależności od producenta, rodzaju opakowania jednostkowego oraz sposobu pakowania produktu jest to od 12 do 24 miesięcy w fabrycznym opakowaniu.
W przypadku niewłaściwego przechowywania kawa traci przede wszystkim swe najważniejsze cechy – smak i aromat, ale w skrajnych przypadkach może być również szkodliwa dla zdrowia. Poniżej znajdziemy najważniejsze wytyczne na temat przechowywania kawy w naszych kuchniach.
Kawa ziarnista
Kawa w ziarnach jest najbardziej trwała. W odpowiednich warunkach przechowywania najdłużej zachowuje pierwotny smak i aromat. Nawet jeżeli kupi się duże opakowanie o pojemności 1 kg, można partiami mielić tylko niewielką, akurat potrzebną ilość ziaren bezpośrednio przed zaparzeniem kawy. Wówczas za każdym razem utrzymamy porównywalny smak.
Kawa ziarnista zachowuje swoje właściwości ponieważ struktura ziaren jest nienaruszona, zatem wszelkie znajdujące się wewnątrz olejki eteryczne nie wietrzeją i w efekcie smak kawy nie zmienia się. Najlepiej przechowywać ją w opakowaniu fabrycznym – po dokładnym zawinięciu otwartej torby i spięciu jej mocnym klipsem. Lepiej nie przesypywać kawy do osobnego pojemnika, a jeżeli już to na pewno nie do metalowego – ziarna mogą wówczas łatwo zmienić smak.
Dopuszczalne jest jedynie przesypanie i przechowywanie ziaren w szklanym słoiku ze szczelnym zamknięciem. Zarówno kawę w opakowaniu fabrycznym, jak i w słoiku należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Nie powinno się przechowywać kawy w lodówce! Niska temperatura co prawda spowalnia proces starzenia się kawy, ale niekorzystnie wpływa na procesy metaboliczne zachodzące w ziarnach. Inna sprawa – kawa w lodówce bardzo łatwo przejmuje również zapachy od przechowywanej w niej żywności, np. wędlin czy ryb.
Jak spowolnić wietrzenie mielonej kawy?
Aby spowolnić wietrzenie kawy, należy przechowywać ją w fabrycznym opakowaniu, po dokładnym spięciu brzegów klipsem i umieszczeniu w dodatkowym, najlepiej szklanym pojemniku ze szczelnym zamknięciem. Tak przygotowane opakowanie należy przechowywać z dala od światła, w suchym i chłodnym miejscu. Kawy mielonej także nie powinno się przechowywać w lodówce!
Kawa rozpuszczalna
Kawa rozpuszczalna jest najłatwiejsza w przechowywaniu i bardzo długo zachowuje pierwotny smak, nawet przez wiele miesięcy od otwarcia opakowania, którym najczęściej jest zakręcany, szklany słoik. Z uwagi na możliwość długiego przechowywania, kawę rozpuszczalną najlepiej pozostawić w oryginalnym pojemniku – wówczas zachowamy również nadrukowaną przez producenta datę przydatności i będziemy to mogli zawsze sprawdzić.
Tekst powstał we współpracy z witryną http://przepisynakawe.pl/