Oświadczenie Zarządu Powiatu w sprawie likwidacji OCP w kutnowskim szpitalu

Opublikowano: wt, 17 gru 2019 14:55

Oświadczenie Zarządu Powiatu w sprawie likwidacji OCP w kutnowskim szpitalu - Zdjęcie główne

Wydarzenia Wiele emocji wzbudził nasz artykuł o likwidacji Oddziału ciąży powikłanej w kutnowskim szpitalu (do przeczytania TUTAJ). Po publikacji otrzymaliśmy oświadczenie Zarządu Powiatu, które przytaczamy poniżej w całości. Jako że padają w nim zarzuty w stosunku do naszej publikacji nie pozostawiliśmy go bez odredakcyjnego komentarza.

Zarząd Powiatu Kutnowskiego w związku z artykułem prasowym, opublikowanym na stronie www.kutno.net.pl pn.: Oddział ciąży powikłanej znika z Kutna. Prezes: "Robimy to, żeby ratować szpital!" informuje, że nie jest planowana likwidacja żadnego oddziału funkcjonującego w strukturach „Kutnowskiego Szpitala Samorządowego" Sp. z o.o. w Kutnie. W artykule wprowadzono opinię publiczną w błąd sugerując zamknięcie oddziału, który de facto w Spółce nie istnieje.

Od redakcji: O żadnym wprowadzaniu w błąd nie może być mowy, bo temu, czym jest OCP działający w kutnowskim szpitalu poświęciliśmy cały akapit rzeczonego artykułu. Przytaczamy w nim wypowiedź prezesa Andrzeja Pietruszki, który wyjaśnia: "Jeżeli chodzi o OCP to nie jest to żaden samodzielny oddział w ramach struktur oddziału ginekologiczno-położniczego. To jest jakby odcineczek w ramach tego oddziału. To należy traktować jako rzecz, która może być, ale nie musi. OCP przy drugim stopniu referencyjności też wcale nie musi funkcjonować, u nas w Kutnie to było. OCP w rejestrze wojewody w ogóle nie figuruje jako obszar oddziału ginekologiczno-położniczego.". Zarzuty o wprowadzanie opinii publicznej w błąd brzmią jak przyznanie się do nieprzeczytania artykułu.

W związku z realizacją przyjętego Programu Naprawczego wariant 2 plus „Kutnowskiego Szpitala Samorządowego" Sp. z o.o. na lata 2019-2023 podejmowane są czynności zmierzające do zmiany stopnia referencyjności szpitala z poziomu drugiego na pierwszy. Powyższe jednak nie ma na celu likwidacji Oddziału Ginekologiczno-Położniczego.

Od redakcji: W naszym tekście piszemy o wielu sprawach: planie naprawczym, zwolnieniach, zmianie stopnia referencyjności, likwidacji OCP, ale nie ma nawet pół słowa o likwidacji Oddziału Ginekologiczno-Położniczego. Ponownie: nie możemy odpowiadać za rzeczy, których w tekście nie ma.

Zarząd Powiatu Kutnowskiego informuje, że podejmowane przez Zarząd Kutnowskiego Szpitala Samorządowego Sp. z o.o. w Kutnie czynności mają na celu ratowanie sytuacji finansowej, w jakiej obecnie znajduje się Spółka. Zarząd Powiatu Kutnowskiego, mając na względzie dalsze jej funkcjonowanie, widzi konieczność przeprowadzenia powyższych zmian. Zapewnia jednak, że nie będą one miały wpływu na jakość świadczonych usług wobec pacjentek leczących się w Oddziale Ginekologiczno-Położniczym „Kutnowskiego Szpitala Samorządowego" Sp. z o.o. w Kutnie.

Członek Zarządu
Tomasz Walczewski

Od redakcji: O planach naprawczych szpitala pisaliśmy na naszych łamach wielokrotnie. Nie sposób nie zauważyć także oporu co najmniej części społeczeństwa oraz pracowników szpitala wobec wprowadzanych zmian, jednak ciężko jest obarczać za to winą media piszące o sprawie. Tak samo ciężko jest przewidywać przyszłość, co wpłynie na jakość świadczonych usług - dlatego o tym nie piszemy. Zestawiamy jedynie o faktach, a faktem jest, że zakres usług zostanie zwężony (w tym przypadku o ciąże powikłane, które przekazywane będą do innych szpitali) oraz że liczba położnych i pielęgniarek zostanie zmniejszona. Czy wpłynie to na jakość - tego nie wiemy ani my, ani nie może wiedzieć Zarząd Powiatu, dlatego w naszej ocenie dużym nadużyciem są wszelkie zapewnienia dotyczące przyszłości. Jakość świadczonych usług może być oceniona jedynie przez Pacjentów i to w ich głos w tej sprawie należy się wsłuchać, zamiast obarczać winą za niezadowolenie społeczne media piszące o działaniach władz.

Komentarze (12)
  • 2 lata temu | ocena +5 / -5

Ed

Krzykacze za 5 złotych. Nie pasuje szpital, nie pasują lekarze, pielęgniarki a potem będą jeździć do Łodzi i tam męczyć i wykrzykiwać, że opiszą w KCI. Już tam też opinia na temat Kutnian wyrobiona i każdy patrzy jak na potencjalnego awanturnika i roszczeniowca a zarazem ma go w głębokim poważaniu. I na każdym kroku udowadniają, że jak KRUS opłaco... Rozwiń

• 2 lata temu | ocena +11 / -11

Pacjentka

Oddział wyremontowany to pewnie zaraz ktoś prywatnie weźmie i już mu się będzie opłacało.

• 2 lata temu | ocena +7 / -7

Ja

Zamknąć ten oddział i koniec szumu a położne nygusice do pracy to już dawno powinni być zamknięte

• 2 lata temu | ocena +4 / -4

..

Prezes ma wizje....

• 2 lata temu | ocena +9 / -9

lolek

W środę 18 grudnia b.r., o godz. 18, przed Sądem Rejonowym w Kutnie, podobnie jak przed wieloma sądami w Polsce, odbędzie się WIEC POPARCI dla , jedynie słusznej partii - Z PRAWEM na BAKIER i jej jedynie słusznej linii politycznej dotyczącej dyscyplinowania sędziów. Zamiast przemówień, odbędzie się chóralne wykonanie ... Rozwiń

• 2 lata temu | ocena +37 / -37

POLAK

HAŃBA! To jest totalna niekompetencja rady powiatu! 50 tysięczne miasto, 100 tysięcy mieszkańców powiatu , a jedyny szpital powoli zostaje zamykany oddział po oddziale! A niby PiS tak dba o rodzinę! Rada Powiatu powinna odejść skoro nie potrafią uratować szpitala!

• 2 lata temu | ocena +5 / -5

Ktoś

Trza było ratować jak był na to czas, a teraz to się nadaje do zamknięcia.Wcześniejsze rządy wspaniałe czemu nie ratowaly tylko rujnowaly i prywatyzowaly, a teraz PIS ma wszystko po nich sprzątać?

• 2 lata temu | ocena +10 / -10

Pa

Tyle lat ratują szpital i nic z tego nie ma i nie będzie..