Konkurs odbędzie się w Centrum Techniki Kulinarnej DORMA w Warszawie. Uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia z oddziałami Zasadniczej Szkoły Zawodowej: Adrianna Pęgowska i Artur Witczak pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych - Emilii Durki przygotowali specjalne menu. Zakąską będą cynamonowe pierożki z karpia i koziego sera podane w towarzystwie sosu malinowo-chrzanowo-pomarańczowego, zaś daniem zasadniczym szynka wieprzowa pieczona z piwem i żurawiną, podana w towarzystwie energetycznego sosu z kardamonem oraz uzupełniona puree z topinamburu i natki pietruszki.
VII Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia” połączony jest również z III Ogólnopolską „Olimpiadą Kawy”. W tym konkursie Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego reprezentować będzie Julia Bojdoł z kl. III TZ - technik hotelarstwa przygotowywana przez Ewę Żydowo – nauczyciela przedmiotów zawodowych.
Organizatorem konkursu jest Grupa Dora Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firma Apro Trade/Akademia Kawy.