Jak przygotować się do budowy ogrodowej wędzarni?
Wędzarnie ogrodowe zaliczane są do obiektów małej architektury, a więc nie wymagają pozwolenia na budowę. Przed przystąpieniem do realizacji własnych marzeń trzeba:
- wybrać miejsce w ogrodzie,
Wybór miejsca w dużej mierze zdeterminowany jest modelem wędzarni, który ma być budowany. Dla samej wędzarni nie trzeba zbyt dużo miejsca, ale jeżeli ma być połączona z grillem lub piecem chlebowym, to miejsce musi być większe, trzeba dodatkowo uwzględnić także przestrzeń do spożywania posiłków w gronie rodziny lub grupie znajomych.
Wędzarnia ogrodowa może być wykonana z drewna lub murowana. Na wędzarnię domową najlepiej nadaje się drewno liściaste, które trzeba wcześniej zaimpregnować. Do wybudowania murowanej można wykorzystać cegłę klinkierową, kamień ozdobny lub rzeczne otoczaki.
Źródło: Wędzarnia ogrodowa www.metgard.pl - prosto od producenta
Budowa wędzarni ogrodowej
Najważniejsze elementy wędzarni to palenisko oraz komora wędzarnicza. Powinny mieć podobne wymiary, w przypadku paleniska umieszczonego poza wędzarnią może mieć ono mniejsze rozmiary. W tym ostatnim przypadku dym do komory doprowadzany jest za pomocą rur blaszanych. Od wybranej metody wędzenia zależy długość komina dymnego. Przy wędzeniu gorącym kanał powinien być krotki, natomiast przy wędzeniu zimnym dłuższy. Przewód dymny musi być zakończony deflektorem, który zapewnia równomierne rozchodzenie się dymu po komorze i ułatwia regulowanie temperatury.
Wielkość komory wędzarniczej zależy od potrzeb rodziny, dla jednorazowego uwędzenia 10 kg mięsa wystarczy komora o wymiarach 50x50 cm. Wewnątrz komory powinien znajdować się ruszt z metalowych prętów, na którym można zawiesić haki z wędlinami lub ułożyć tacki z serami, owocami i warzywami. W komorze powinien być umieszczony również termometr, który ułatwi kontrolowanie temperatury. Przy wędzeniu gorącym wskazane jest 600 C, natomiast przy zimnym – 220 C. Drzwiczki komory muszą być szczelne i takiej wielkości, by łatwo było wkładać i wyciągać wędzone produkty.
Nad komorą wędzarniczą umieszcza się komin za pomocą, którego odprowadzana jest wilgoć i nadmiar dymu. Na połączeniu komory i komina powinien być umieszczony szyber pozwalający na regulowanie ilości usuwanego dymu.
Po wybudowaniu wędzarni pozostaje tylko zgromadzić zapasy drewna liściastego i można przystąpić do pierwszego wędzenia. Nie ma się co martwić, jeżeli nie wyjdzie idealnie, z upływem czasu na pewno zostanie uzyskana ta najlepsza kompozycja smaku i aromatu.