Witamina C, D i cynk – trójca walcząca z infekcjami
Witamina C jest przez większość z nas doskonale znana i raczej kojarzymy jej właściwości właśnie z podnoszeniem odporności organizmu (zwiększenie ilości obronnych limfocytów T we krwi). Jest to związane przede wszystkim z tym, że witamina C zwalcza wolne rodniki i pobudza organizm do produkcji komórek odpornościowych, a dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne.Podobne działanie ma witamina D. Osoby z niedoborem tej witaminy są bardziej narażone na złapanie infekcji, dlatego szczególnie w okresie chorobowym należy zadbać o odpowiednią suplementację. Warto też wiedzieć, że dobrym sposobem na podwyższenie poziomu witaminy D jest zmiana diety, a konkretniej włączenie do niej pokarmów w nią bogatych. To przede wszystkim drobiowa wątróbka, ryby, mleko i jaja. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronie www.lactoral.pl
Suplementacja cynku również zmniejsza częstotliwość łapania infekcji. Jest to związane z tym, że cynk hamuje namnażanie wirusów.
Badania potwierdzają, że witamina C, D i cynk, które są regularnie przyjmowane w postaci suplementów, dobrze wpływają na podniesie odporności, realnie zmniejszając ryzyko złapania infekcji.
Chcąc uniknąć infekcji, warto przyjmować zarówno witaminę C, D, jak i cynk, przez okres przynajmniej od września do kwietnia. Nie jest to oczywiście gwarancją uniknięcia wszystkich chorób, ale można liczyć na to, że będzie ich zdecydowanie mniej niż jakbyśmy w ogóle o to nie zadbali.
Wszystkie osoby zainteresowane troską o własne zdrowie zapraszamy również do przeczytania innego artykułu pt. „Zapalenie jelit - przyczyny, objawy, diagnostyka”.