Mówiąc o naturalnym leczeniu, czosnek jest tym co przychodzi nam na myśl jako pierwsze. Jego faktyczne działanie nie jest kwestią przypadku. Skład chemiczny czosnku obfituje w liczne aminokwasy, flawonoidy, antocyjany, składniki mineralne, witaminy czy związki siarki. To właśnie te ostatnie zasługują na uwagę, ze względu na smak, zapach i właściwości jakie mu nadają. Należy jednak zaznaczyć, że enzymy uwalniają się jedynie w rozdrobnionym czosnku, dlatego najlepiej spożywać go zmiażdżonego lub wyciśniętego.
Wśród leczniczych właściwości czosnku, na pewno należy wymienić działanie przeciwbakteryjne. Swoim działaniem obejmuje bakterie Escherichii, Salmonelli, Clostridium czy nawet Helicobacter. Co więcej, czosnek stymuluje rozwój bakterii Lactobacillus, czyli korzystnej mikroflory naszych jelit. Oprócz tego, przeciwdziała bakteriom, pasożytom czy grzybom. Spożywanie nie wiąże się z żadnym efektem ubocznym, a objawy toksyczne występują dopiero po spożyciu ok. 600g świeżego czosnku. Z praktycznego punktu widzenia czosnek, podobnie jak miód, traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni. Przygotowując syrop czy mleko z czosnkiem i miodem pamiętajmy więc, że płyn musi mieć letnią, prawie neutralną dla nas temperaturę.
Mimo, że kolorowe opakowania i chwytliwe nazwy leków zachęcają nas do zakupów, warto najpierw zadbać o naturalną profilaktykę. Oprócz tego pamiętajmy, że najlepszą formą ochrony jest dobrze zbilansowana, skuteczna dieta, która poprzez dostarczenie niezbędnych witamin, składników mineralnych a także antyoksydantów, skutecznie wpłynie na nasze zdrowie.