Opublikowano: śr, 15 wrz 2021 16:30
Autor: | Zdjęcie: mm

Wyciek danych w Kutnowskim Budżecie Obywatelskim? Urząd Miasta wydał ważne oświadczenia - Zdjęcie główne

Wyciek danych w Kutnowskim Budżecie Obywatelskim? Urząd Miasta wydał ważne oświadczenia | foto mm

Wydarzenia Urząd Miasta Kutno wydał dziś ważne oświadczenia związane z rzekomym wyciekiem danych osobowych przy głosowaniu w Kutnowskim Budżecie Obywatelskim. Zmianie uległ też termin ogłoszenia wyników, które miały być zweryfikowane już w najbliższy poniedziałek.

W mediach społecznościowych zrobiło się ostatnio głośno o rzekomym naruszeniu przepisów RODO i wycieku danych osobowych, które miały być wykorzystane w głosowaniu w Kutnowskim Budżecie Obywatelskim. Rodzice uczniów Szkoły Podstawowej nr 5 otrzymali takie informacje od dyrektora placówki. Magistrat stanowczo zaprzecza tym doniesieniom i podkreśla, że nigdy nie udostępniał danych osobowych mieszkańców w celu oddawania głosów.

- Publikowanie tego typu komentarzy jest oparte na nieprawdziwych przesłankach. Jest również szkodliwe dla tego największego projektu społecznego w Kutnie – podkreśla Joanna Brylska, rzecznik prasowy UM.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Inflacja najwyższa od 20 lat! Sprawdź, co zdrożało najbardziej

Rzeczniczka zaznacza też, że prowadzone postępowanie wyjaśniające w sprawie przetwarzania danych osobowych w Szkole Podstawowej nr 5 dzieje się poza procesem konsultacji społecznych i Urzędem Miasta, nie ma też związku z bazą danych Kutnowskiego Budżetu Obywatelskiego.

- Niezależnie od tego kolejny raz przypominamy i prosimy o zachowanie roztropności w przekazywaniu swoich danych osobowych nieuprawnionym podmiotom, instytucjom czy osobom prywatnym – dodaje.

Dodatkowo, wiceprezydent Kutna Zbigniew Wdowiak informuje, że w związku ze zgłoszonymi zastrzeżeniami wydłużeniu uległ termin ogłoszenia wyników głosowania w Budżecie Obywatelskim, które miały zostać zweryfikowane do najbliższego poniedziałku (20.09.2021).

- Ze względu na zgłoszone zastrzeżenia i wątpliwości potrzebujemy  dodatkowego czasu na ustalenie ostatecznej listy zwycięskich projektów. W związku z powyższym  ogłoszenie wyników tegorocznej edycji KBO planujemy w terminie do 30 września – mówi Zbigniew Wdowiak.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Dzieciom groziło niebezpieczeństwo? Interwencja straży pożarnej obok szkoły [ZDJĘCIA]