reklama

Żółtaczka pokarmowa atakuje. Ile zachorowań w Kutnie?

Opublikowano:
Autor:

Żółtaczka pokarmowa atakuje. Ile zachorowań w Kutnie? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WydarzeniaW całej Polsce odnotowywanych jest coraz więcej zarażeń żółtaczką pokarmową, czyli wirusowym zapaleniu wątroby typu A. Lekarze zalecają, by dbać o higienę, by uchronić się przed chorobą. Jak dane dotyczące zarażeń prezentują się w Kutnie?

Jak informuje nas Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemilogiczna w Kutnie, w 2016 i kilku poprzednich latach nie odnotowano żadnego przypadku zarażanie żółtaczką pokarmową na terenie naszego powiatu. Natomiast w ty roku (do 26 października) zarejestrowano 1 przypadek zachorowania na wirusowe zapalenie wątroby typu A.

Dane jeśli chodzi o nasz powiat nie są więc wyjątkowo niepokojące, jednak Małgorzata Niewiadomska z oddziału epidemiologii zaleca, by dmuchać na zimne.

- Średni okres wylegania choroby wynosi przeciętnie od 30 – 50 dni. Choroba zaczyna się nagle, a jej przebieg zależy od wieku chorego. Łagodniej przebiega u dzieci, ciężej u dorosłych. Główne objawy to osłabienie, bóle głowy, nudności, wymioty, stany podgorączkowe, bóle stawowe, objawy grypopodobne. Następnie pojawia się najbardziej charakterystyczny i widoczny objaw choroby – żółtaczka (zażółcenie powłok skórnych i twardówek oczu), której może towarzyszyć powiększenie wątroby. Żółtaczka utrzymuje się od 1 do kilku tygodni. Człowiek zarażony wirusem WZW typu A może zarażać innych na kilka dni przed wystąpieniem pierwszych symptomów choroby – mówi Małgorzata Niewiadomska.

Do zakażenia dochodzi głównie poprzez kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa znajdującego się na nieumytych po wyjściu z toalety rękach), spożycie skażonego pożywienia (np. niemytych owoców) i skażonej wody czy kontakt seksualny z osobą zakażoną lub chorą. A jak ustrzec się przed zarażeniem? Małgorzata Niewiadomska podaje metody zapobiegania, takie jak:

  • przestrzeganie zasad higieny osobistej;
  • mycie rąk po wyjściu z toalety;
  • mycie rąk przed przygotowaniem posiłków i przed jedzeniem;
  • dokładne mycie owoców i warzyw spożywanych na surowo przed jedzeniem
  • szczepienie osób zatrudnionych przy dystrybucji i produkcji żywności, usuwaniu odpadów komunalnych i płynnych nieczystości oraz przy konserwacji urządzeń służących temu celowi
  • picie wody zdatnej do spożycia a w krajach o niepewnej sytuacji sanitarnej wyłącznie butelkowanej
  • profilaktyczne szczepienie dzieci i młodzieży, które nie przechorowały tego typu żółtaczki
  • szczepienie osób wyjeżdżających za granicę zwłaszcza do strefy o niskim standardzie higienicznym i strefy tropikalnej.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo