Kawa Arabica
Jeśliby chcieć wybrać jeden, zdecydowanie najpopularniejszy gatunek kawy, bez wątpienia byłaby to Arabica. Jest to kawa, która pochodzi z okolic Sudanu, a także z Wyżyny Abisyńskiej. Jej ziarna cechują się dość dużym, bardzo charakterystyczny kształtem, który przybiera formę klasycznego u ziaren kawy "S". Jeśli chodzi o uprawę, to jest to kawa stosunkowo kłopotliwa, ponieważ wymaga specyficznych, ciepłych warunków pogodowych, a także odpowiedniej wysokości, czyli minimum 900 m n.p.m. Sprawia to, że pomimo ogromnej popularności i dużej produkcji, jest to jedna z najdroższych odmian kawy.
Jak natomiast przedstawia się kawa Arabica od strony smaku? Jest to odmiana dość delikatna o aromatycznych właściwościach. Często czuć w niej nutę kwasowości, oraz korzenny lub czekoladowy posmak. Cechą charakterystyczną Arabici jest również to, że posiada ona dość niską zawartość kofeiny. Jest to zaledwie 0,9-1,4%. Co prawda nie jest ona z tego powodu mocno pobudzająca, lecz dzięki temu może być pita przez te osoby, które bardziej cenią smak niż moc kawy.
Kawa Robusta
Drugim pod względem popularności gatunkiem kawy jest Robusta. O ile Arabica zyskała popularność wiele set lat temu, tak Robusta dopiero pod koniec XIX wieku, więc bardzo późno. Cechą charakterystyczną tej kawy jest o wiele łatwiejsza uprawa. Robusta nie wymaga tak specyficznych warunków do uprawy i może rosnąć na znacznie szerszym zakresie terenu. Co więcej, kawa ta jest bardziej odporna na choroby od Arabici, a także jest niewrażliwa na niesprzyjające warunki pogodowe. Jeśli chodzi o ziarno tej kawy, to jest ono zdecydowanie mniejsze od Arabici, a także nieco bardziej owalne.
Czym się charakteryzuje Robusta od strony smakowej? Na początek trzeba wspomnieć o tym, że jest to kawa o wiele mocniejsza, ponieważ ilość zawartej w niej kofeiny może wynosić nawet do 4%. Jeśli chodzi o smak, to jest on niezwykle wyrazisty. Wiele osób określa go mianem gorzkiego i ostrego. To właśnie te cechy powodują, że kawa ta nie cieszy się tak dużą popularnością, ponieważ nie każdemu tak mocny i wyrazisty smak po prostu pasuje.
Pozostałe gatunki
Oczywiście Arabica oraz Robusta to nie wszystkie obecne na rynku gatunki kaw. Oprócz nich warto zwrócić uwagę również na Liberice, czyli kawę odkrytą w XX wieku, która cechuje się bardzo niską ceną, lecz również niskim aromatem. Poza nią ciekawym pomysłem może być spróbowanie Gwatemala Antiqua, która cechuje się bardzo wyraźnym aromatycznym smakiem o korzennej nutce, który może być ciekawą odmianą od tradycyjnych, pitych na co dzień kaw.
Bez względu jaki gatunek kawy preferujemy, przede wszystkim warto zwrócić uwagę, aby wybrać kawy speciality. Tylko najwyższa jakość ziaren da nam głęboki smak i wyjątkowy aromat. Ważna jest również metoda parzenia kawy. Jeśli nie mamy ekspresu, rozwiązaniem jest kawa alternatywna - przygotowana przy pomocy młynka, wagi, dripa z filtrami i dzbanka z wylewką “gooseneck”.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.